onsdag, april 26, 2017
Skjern Fotoklub

Et godt foto råd. April måned.

Erling Nørrevang 31. marts 2017 2 kommentarer til Et godt foto råd. April måned.

Filtyper for fotografer.

Uddybende beskrivelse af JPG & Raw filer nederst på siden.

 

Har du styr på dine filtyper? Hvornår skal du bruge PNG og hvad er det nu lige TIFF er?
Vi kigger nærmere på filformaterne her.

I arbejdet med fotos er det ikke helt irrelevant, hvordan man gemmer sine filer – hverken når det gælder print eller til internet. Faktisk er det ret vigtigt, at vi gemmer filerne rigtigt.

Vi har samlet en liste over de mest almindelige filformater, du kan støde på som fotograf, og beskrevet hvornår du skal bruger dem.

JPG (eller JPEG)

JPEG er nok det meste kendte og anvendte format, vi har at gøre med som fotografer. Måske fordi denne filtype klarer sig utrolig godt på nogle vigtige områder. Herunder komprimering og filstørrelse. Samt at den kan redigeres en hel del. I alle redigeringsprogrammer.

Man kan formindske størrelsen af et billede ganske drastisk ved at komprimere det i en JPG fil. Til gengæld må vi leve med, at kvaliteten af billedet forringes i takt med at komprimeringen øges.

JPEG er et såkaldt “destruktivt” billedformat, hvilket betyder, at filen (data i filen) ødelægges hver gang den gemmes på ny.

JPG er særdeles velegnet til internet og kan også bruges til print af billeder.

GIF

Filtypen GIF understøtter animationer. Hvis du nogensinde har set et bevægeligt billede på nettet, er det med stor sandsynlighed en GIF fil, du har set.

Der er begrænsede farve-informationer i GIF-filer, så de er ikke egnet til fotos. Til gengæld kan GIF’er arbejde med transparens, så du får gennemsigtighed.

GIF bruges typisk til små animationer på internet.

RAW

RAW er et format der kommer direkte fra kameraet. Det kan sidestilles lidt med datidens analoge negativer – altså en “ufremkaldt fil”, der kræver en eller form for efterbehandling.
Hvis dit kamera kan, så indstil det til at optage RAW format. Det er et af de allervigtigste råd jeg kan give. SKYD RAW. Det giver dig et langt større råderum med dine billeder.

Link til Læs lidt mere om: hvorfor du skal skyde RAW.

RAW formatet skal behandles før det kan bruges til skærm og tryk.

PNG

PNG filen har alpha-kanal, så du kan lave transparens (gennemsigtighed).
For nemheds skyld, kan du anse en PNG lidt som en JPG med mulighed for gennemsigtighed.

En PNG-fil er typisk relativt stor, dog i god kvalitet og ukomprimeret – Du mister ikke data/kvalitet i filen, uanset hvor ofte du gemmer den.

PNG er egnet til internet, hvor man har brug for gennemsigtighed.

BMP (Bitmap Picture)

Gammel billede-filtype, der er udviklet af Microsoft i forbindelse med de tidligste windows-versioner. De fleste kender det måske fra Paint i gamle dage.

BMP er ligesom PNG en ukomprimeret filtype og derfor relativt tung at indlæse på nettet. Filtypen er så småt på exit og nærmest uden eksistensgrundlag efter vi har fået PNG, der er en moderne pendant til BMP.

TIFF

TIFF bruges sjældent i dag til fotografier. TIFF blev (og bliver stadig i mindre omfang) brugt til tryksager, men bruges i dag sjældent til fotografier alene. TIFF-filformatet kan gemmes med layers, masks og channels – dog uden alpha-kanal (transparent kanal).

TIFF skal kun bruges til tryk.

EPS

Filtype der egner sig godt til logoer og andre grafiske elementer, der potentielt skal skaleres op i størrelse. EPS understøtter nemlig vector-grafik og kan derfor skaleres ubegrænset, såfremt filen indeholder vektordata fra f.eks Illustrator eller Photoshop.

EPS er kun til brug på tryk.

PSD

PSD er Photoshops arbejdsformat. Det indeholder informationer om alt, hvad du har foretaget af redigering i Photoshop. Lag, masks, channels, shapes osv.

PSD er typisk kun en arbejdsfil, der skal gemmes i et andet format før det kan bruges på skærm eller til tryk.

Uddybende beskrivelse af JPG formatet

Når man tager et billede gemmes der en fil på SD-kortet. Denne fil hedder typisk JPG (Joint Photographic Experts Group), da dette er standardformatet for alle kameraer. Når kameraet gemmer billedet sker der en proces. Alle informationerne (billedet), som sensoren i kameraet opfanger bliver gemt hurtigt, så nogle farver ikke bliver gemt. Derfor har jpg-billeder kun 8 bit, da den gemmer det “groft”. Disse farver vil altså vare tabt for altid. Billedet bliver komprimeret og “redigerer” billedet på en måde, da det som sagt bliver komprimeret af kameraet. Dette ses tydeligt på det samme billede i jpg og raw. Man kan dog sætte kameraet til at gemme det “rå” billede. Det kan du læse mere om her. 
Da billedet bliver komprimeret vil der ske et tab af bytes i billedet. Dette vil også ske hver gang man redigerer billedet, og gemmer det på ny. Denne komprimering kan dog indstilles på selve kameraet. Også kaldet lav/høj kvalitet. Jo lavere kvalitet, jo mere komprimering. Så kan i nok regne resten ud 🙂

Det gode ved JPG-formatet

Men nu tænker du måske – hvorfor bruger JPG, når kvaliteten ikke er lige så god, som RAW. Det gør man fordi:

 • Alle redigeringsprogrammer kan arbejde med .jpg
 • God farvedybde
 • Mest brugte format
 • God kvalitet på lille plads
 • Klar til print
 • Alle internetsider “godkender” dette format

Uddybende beskrivelse af Raw formatet.

RAW er, i modsætning til f.eks JPEG, en ukomprimeret fil-type, så den indeholder ALT det, som er optaget af dit kamera – og det giver en masse fordele. Lidt lige som negativer i gamle dage. Her er de 5 vigtigste og mest almindelige fordele ved RAW.

Den bedste kvalitet og største opløsning

Det er ret simpelt. RAW er en ukomprimeret fil, så den indeholder alle informationer kameraet optager. Det giver dig den størst mulige opløsning, og den bedste billede-kvalitet.

Af samme årsag er RAW det bedst mulige til print.

Ret nemt op på hvidbalancen

Hvis du har skudt et foto med forkert hvid-balance eller hvis kameraets auto-white-balance har valgt forkert, så er det super nemt at rette op på i RAW filen.

I Photoshop og Lightroom trækker man bare i en lille slider indtil man synes der er god balance.

Korregér din eksponering med op til flere eksponeringstrin

Det sker for os alle, at enkelte billeder bliver over eller under-eksponeret. Det er irriterende, hvis billedet ellers var rigtig godt. Også her gør RAW sig bemærket. Med et snuptag kan eksponeringen korrigeres med op til flere eksponeringstrin.

Gode muligheder for nem redigering

Har du prøvet at tage et landskabsfoto hvor himlen er helt udbrændt og jorden er mørk og kedelig? Det kan du sætte en stopper for, hvis du skyder RAW. Værktøjerne i f.eks Photoshop, gør det uhyggeligt nemt, at give ens billeder lidt mere finesse. F.eks kan man med et pensel-strøg, “male” mere eksponering på jorden og dæmpe den i himlen. På den måde kan man opnå noget der minder om HDR.

Der er mange flere muligheder – dette er blot for at nævne en enkelt.

Eliminering af støj og forbedret skarphed

I dine RAW filer har du den bedste og mest effektive mulighed for at højne skarpheden på dine billeder. Det samme gælder fjernelse af støj. Hvis dine billeder f.eks lider af ISO støj, kan du mest effektivt fjerne noget af det i RAW filen.

Den eneste ulempe der er ved at skyde RAW, er at filerne fylder en del, men det kan overkommes med et ekstra hukommelseskort, som ikke koster alverden i dag – og så har de ofte mange GB plads.

 

Print Friendly

About The Author

Erling Nørrevang

Medlems nr. 107 Klubbens hjemmeside & Galleri

2 Comments

 1. Gudrun Clausen 20. april 2017 at 12:19

  Tak Erling – det er dejligt med disse mange tips.
  Glæder mig til det næste 🙂

 2. Allan K Andersen 17. april 2017 at 19:55

  Spændende med så mange fil-formater. Tak for at du har fundet det frem til os:-)

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.